Zdravi kutak by Maya


Healthy Living

Naš susret ovdje, na novo otvorenoj stranici, nadam se, pomoći će Vam da dobijete jasniji uvid u poimanje zdravlja i zdravog života kojem je HRANA stup i okosnica, neodvojivi dio zdravlja koji potvrđuje ” Ti si ono što jedeš - ti si ono kako živiš”.

Promjene navika koje sam zbog vlastite dobrobiti unijela u svoj život želim prenjeti na krug ljudi s kojima se susrećem, družim, radim i s Vama na ovim stranicama.

Iz vlastitog proučavanja i primjene želim da iskustva koja sam stekla krenu doticati druge jer ćemo tako učiniti dobro ne samo sebi, već i drugima oko sebe.

Kako svojom voljom pod kontrolom držati zdravlje?

Naučeni smo raditi protiv majke prirode. Naše tijelo je iznimno inteligentno i samo traži put kako riješiti problem, a sve što moramo napraviti je : ne smetati mu pri tome i imati strpljenja.

L. da Vinci ” Jednu polovicu života čovjek provede gubeći zdravlje, a drugu polovicu pokušavajući ga vratiti”!

Ukoliko naučimo slušati sebe te razumjevati,prepoznati i zadovoljavati svoje potrebe, tada ćemo uspostaviti ravnotežu koja nije samo tjelesna već se proteže na naš um,duh i tijelo. U tom jedinstvenom odnosu ravnoteže, ključ je našeg zdravlja. HRANA je temelj na kojem se gradi naše zdravlje, hrana je naš lijek. Obrok kao svjestan čin nije samo zadovoljavanje naših prehrambenih potreba. Ne možemo odvojiti unos hrane od vlastita sebe jer ono što jedemo, doista jesmo.

Ako se pravilno hraniš, lijek ti nije potreban. Ukoliko se previlno ne hraniš, ni lijek ti neće pomoći.

Paracelsus - praotac farmakologije, liječnik, botaničar, alkemičar, govorio je ” Sve što je potrebno za dobro zdravlje čovjeka, nalazi se u PRIRODI”. Čovjek je dio prirode i to njen nezamjenjiv dio. Stoljećima pokušavamo dokazati da smo pametniji od nje, ili, barem da smo njen bolji dio.

Sada smo shvatili da to nije tako,  vraćamo se u ravnotežu, prihvaćamo ideju međuzavisnosti sa prirodom. Napokon smo došli do zaključka da je ona potrebna nama više nego mi njoj.

Prije korištenja svakog pripravka konzultirajte se s liječnikom ili stručnom osobom uz napomenu da koristite neke konvencionalne lijekove. Postoje i neke skupine koje bi u svakom slučaju trebale izbjegavati savjete, bez obzira na učinkovitost, a to su trudnice i djeca. Svi tekstovi su neobavezne informacije. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet!.

PRIRODNI LIJEK kojem se dive i znanstvenici - isprobajte ga i vi:

KURKUMA

KURKUMA

KURKUMA  - “Zlatni prah “, “Sveti prah”, “Božje čudo prirode”…. začin iz Indije.

Studija Sveučilišta u Michigenu otkrila je da se kurkumin iz kurkume infiltrira u stanice, liječi ih i pomaže da budu otpornije na infekcije i zločudne bolesti. I drugi klinički centri, laboratoriji i znanstvene institucije potvrdili su da je kurkumin jednako snažan i učinkovit kao 14 konvencionalnih lijekova, te da je u odnosu na njih u prednosti jer NEMA ŠTETNIH NUS POJAVA.

Prednosti:

* djeluje protuupalno, jača imunitet

* anti kancerogeno

* pomaže održavanju kolesterola

* detoksikator jetre

* obnavlja moždane stanice, prevenira Alzheimerovu bolest

* liječi depresiju, neurološke poremećaje

* regulira visoki krvni tlak

* spriječava trombozu

*  ublažava bolove kod osteoartritisa

*  spriječava gastritis

*  regulira dijabetes Tipa 2

* pomaže kod menstrualnih grčeva,PMS i vag. infekcija ………

NAPITAK ZDRAVLJA

NAPITAK ZDRAVLJA

HIPOKRAT : “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek. Neka tvoj lijek bude tvoja hrana”!

Za kvalitetniji život i zdravlje SVAKO JUTRO:

* utopliti malo organskog mlijeka, staviti 1/2 čajne žličice kurkume u prahu i malo PAPRA, promiješati i popiti!

ili

PRIJE SPAVANJA: ” ZLATNO MLIJEKO”

* šalica organskog mlijeka

* 1/2 žličice kurkume u prahu

* med

Zagrijati mlijeko, u njega umiješati prah kurkume, kad se ohladi, dodati med. U koliko volite cimet - dodati prstohvat.

Nadam se da je naše druženje na ovoj stranici bilo ugodno, uskoro mnogo dobrih savjeta!

Maja  , 10.12.2014.

25.12.2014.

IMELA (visk,cmelj,melina,visće, lijepak…) je simbol Božića kao biljka ljubavi,mira,pomirenja,sreće,plodnosti…  . Ljekovita moć biljke uz koju i ispod koje se najviše ljubi, poljubac je to koji će vam donijeti sreću i vječnu ljubav. To je legenda koja se prenosi s koljena na koljeno. Ona je sveto drvo Kelta druida,  Germana i Grka koji su je pučkoj medicini cijenili , a mnogi je danas smatraju beskorisnom. No, imela je vrijedna pomoć za brojne bolesti, uključujući pomoć  i kod najzloćudnijih.

Cijenili su je i mnogi poznati liječnici i iscjeljitelji, među njima Hipokrat,Rudolph Steiner i Sebastijan Kneipp. Međutim, ekstrakt imele sve više predstavlja znanstveno dokazan lijek u liječenju najtežih oboljenja i najviše proučavan biljni ekstrakt čije studije pokazuju da je učinkovita u pomoći kod niza problema:

* karcinom kolona, rektuma, želuca, grudiju

* cronove bolesti

* kao stimulans gušterače

* rada metabolizma

* hepatitisa C, HIV-a

* dijabetesa, regulaciju visokog i niskog tlaka

* pomoć kod epilepsije

* steriliteta, endometrioze…….

Imela u kombinaciji s nevenom, stolisnikom, kupinom, hrastovom korom, rusomačom, tormentilom , đumbirom daje kombinaciju čaja vrlo vrijednog za ženske probleme. U pravilu bi svatko trebao bar jednom godišnje provesti šestotjednu kuru čajem od imele - tri tjedna po tri šalice čaja dnevno, dva tjedna dvije šalice dnevno i tjedan dana jednu šalicu čaja dnevno.

ČAJ  - 1 čajna žlica herbe imele navečer preliti šalicom hladne vode (200ml), poklopiti i ostaviti preko noći. Ujutro procijediti, te popiti u toku dana u gutljajima, bez šećera.

Imela se može koristiti u obliku čaja, praška, dodatak medu, likerima, mastima, kao svježi sok. Upotrebljava se lišće i cvijet (ne plod).Najljekovitija je imela sa stabla topole, hrasta, jele,bora ili voćnih stabala (najjača s jabuke).

BISKA - autohtoni istarski liker od imele. Jedan je od najboljih prirodnih lijekova  koji se tradicionalno priprema u Istri. Originalni recept star je oko 2000 godina zapisan na glagoljici.

Lišće i cvijet bijele imele suši se na suncu da bi se dobio koncentrat, koji se zatim miješa s domaćom rakijom komovicom i 4 vrste trava.

Savjet: Kupujte čajeve i biljne pripravke samo kod sigurnih proizvođača i u ljekarnama, a izbjegavajte tržnice i štandove!.

Da bi privukli ljubav u ovim blagdanskim danima, stavite grančicu imele iznad ulaznih vrata ili kao amajliju sa sobom u torbici nositi nekoliko osušenih listova imele jer tada, prema predaji, ima najjače magične moći . I pazite s kime se ljubite pod imelom jer to bi, vjeruje se, moglo biti vječno!

imela

********************************************

DETOKSIKACIJA - MIT ILI ISTINA?

eko_zona_nova

Nakon blagdanskih pretjerivanja s jelom moramo razmišljati o čišćenju organizma ili detoksikaciji koja se može provesti uz jednostavan, lak i pametan izbor zdravih namirnica koje dokazano čiste i liječe organizam.

Živimo u svijetu prepunom raznih otrova, kemijskih dodataka (konzervansi,aditivi,umjetne boje, arome) u hrani, kozmetici,sredstvima za čišćenje. Jedemo hranu punu hormona,pesticida, previše rafiniranih namirnica, udišemo zagađen zrak. Istina, hrana odlično izgleda, ima odličan okus, odlično je pakirana, ali je lišena svih najvažnijih vitalnih prehrambenih vrijednosti. Jedemo sintetičnu, plastičnu hranu, koja je osakačena i otrovna, te koja rezultira osakačenim i otrovanim ljudima. Bez obzira koliko ste zdravi danas, ako zlostavljate svoje tijelo sa lošim navikama i lošom hranom, postat ćete bolesni, a i vratit će se stare bolesti.

Zdravo tijelo ima bubrege,jetru,kožu, pluća, koji se brinu o detoksikaciji. Stoga, ne postoji poznati način kojim bismo nadomjestili nešto što po svojoj prirodi djeluje dobro - kazao je dr.E.Ernst, profesor komplementarne medicine na Sveučilištu Exeter u V.Britaniji. Ako konzumiramo određenu hranu koja pomaže našim organima u funkcioniranju  onda je i to detoksikacija. Pravu  “detoksikaciju” postižemo samo ako živimo zdravo.

Danas se zbog navedenog načina prehrane, ubrzanog života, stresa i mnogih drugih čimbenika prakticira i preporuča detoksikacija 2 puta godišnje i ona je postala gotovo nužna kako bi se tijelo dovelo u stanje zdravlja ili boljeg funkcioniranja. Važna smjernica je: gladovanje strogo zabranjeno! Mučenje strogim dijetama i preparatima nije put zdravlja. Tijelo se ne može magično očistiti od loših navika, već se to postiže zdravim životnim stilom. Važno je zdravo se hraniti, ali pri tome ne biti opsesivan, jednostavno pokušajte jesti svježa jednostavno pripremljena jela od sezonskih namirnica. Zaboravite na bilo kakvu dijetu i slušajte svoje tijelo. Višak kilograma često ne uzrokuje količina, već kvaliteta namirnica, način i vrijeme jedenja. U ishrani je osnovno pravilo da se izbjegavaju visoki skokovi inzulina i na taj način stabilizira nivo šećera u krvi. Kako bi poboljšali kvalitetu života trebali bi u cjelovitim namirnicama pronalaziti zamjenu konvencionalnim proizvodima n pr.

MESO = grah, slanutak,lećaweb-2014-ilustracije-kategorije-mahunarke-1_5473140842439_300x800r

Cjelovite namirnice su izvorne, onakve kako nam priroda daje uz nikakvu ili minimalnu preradu. Daju jaku energiju i kvalitetom su superiornije od prerađenih proizvoda. Pogotovo ako su organskog uzgoja.Prehranu je poželjno bazirati na voću, povrću, orašastim plodovima, sirovoj hrani (ROW), piti dosta tekućine sa svježe iscijeđenim sokom od limuna. Umjesto mesa i mliječnih proizvoda (osobno izbacila sam iz prehrane mliječne proizvode, a meso-piletina-puretina na mom jelovniku je 1-2 dana u tjednu, ostalo riba). Kod detoksikacije treba u organizam povećati unos zelene salate, matovilca, radića, kelja, poriluka, blitve, brokule, bosiljak, potočarka, komorač, šparoga, goji bobice, chia sjemenke koji su idealni za čišćenje organizma. I povrće o kojem se ne priča baš previše, a radi se o super zdravoj namirnici, starom dobrom kiselom kupusu-zelju, koje je dugo predstavljalo hranu za siromašne. Kiselo  zelje (prirodno kiseljeno - izvrsno od EKO SEVER), koje je prava škrinja ljekovitih i hranjivih sastojaka, povrće sa snažnim antikancerogenim svojstvima.

Kod provođenja detokcikacije treba biti pažljiv te svako čišćenje organizma treba prilagoditi individualnim potrebama. PROVJERENA I DJELOTVORNA DETOKSIKACIJA:

1. Ujutro na tašte popiti 1 žličicu psyllium prah umješan u 3 dcl mlake vode - popiti ODMAH. Psyllium prah pospješuje probavu!

2. Učinkovita metoda prevencije i liječenja uz pomoć ulja nakon tisuća godina ponovo pobuđuje zanimanje struke i javnosti. Zapisana je u drevnim indijskim spisima. Taj tradicionalni 5000 godina star sustav liječenja pokazao se u praksi kao vrlo vrijedan : odstranjivanje otrovnih materija iz tijela mućkanjem  suncokretovog, sezamovog,šafranovog, maslinovog ili kokosovog ULJA u usnoj šupljini. Uljna terapija provodi se hladno prešanim i nerafiniranim uljima. U cilju pojačanog djelovanja, osnovnom ulju može se dodati nekoliko kapi ulja ljekovitih biljaka, ovisi o vrsti problema (lavanda,kamilica,anis,ružmarin ………..). Terapija se provodi ujutro natašte tako da se 1 žlica ulja mućka -grglja POLAKO u usnoj šupljini. Ulje se ne smije progutati jer nakon mućkanja sadrži toksine i štetne materije. Za vrijeme mućkanja stvara se puno sline, te se sadržaj u ustima povećava i potrebno je VIŠAK ispljunuti. Tajna djelotvornosti ove metode je u tome da za vrijeme mućkanja svih 6 litara krvi protjeće kroz žlijezde slinovnice i na taj način organizam ispušta štetne tvari, odnosno uz pomoć ulja isisat ćemo otrove iz tijela. Kad osjetite da se gustoća sadržaja promijenila ulje ispljunuti. Ulje se nakon par minuta veže sa slinom te izvlači štetne tvari kroz slinovnice. Kad ulje ispljunete mora biti bjelkasto i rijetko. Ako je žuto i gusto - niste bili dovoljno vrijedni i ponovite postupak ispoćetka. Mučkati 15 - 20 minuta ujutro na tašte za preventivu, a u terapijske svrhe postupak se provodi 3 x dnevno. Po završetku mućkanja, kako bi odstranili neugodan miris, usta oprati toplom vodom, može slana ili čaj od pelina., te organskom pastom za zube. Nakon mućkanja sadržaj ne bacati u odvode!

Preporuća se za: glavobolju, artritis, asmu, kronični umor i nesanicu, crijevna i želučana oboljenja, bolesti bubrega, jetre,srca i ženske bolesti. Terapija ujedno učvršćuje zube i pomaže kod parandentoze.

Akutni problemi se rješavaju do mjesec dana, a kronični u nekoliko mjeseci - godine dana.

3. Budući je koža naš najveći organ treba i njoj pružiti detoksikaciju! To je suho četkanje, kojim se istovremeno čisti koža i detoksicira unutarnje organe. Suhim četkanjem uklanja se stara i suha koža te istovremeno obnavlja. Dugačkim ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore,ruke od šaka prema ramenima,leđa odozgora prema dolje i trbuh odozdola prema gore. Takvo četkanje će usmjeriti limfu prema srcu. Poslije suhog četkanja, potrebno je istuširati se, dobro obrisati kožu i utrljati PRIRODNO bademovo, maslinovo, kokosovo, ulje avokada ili maslaca shea. Preporučljivo je na kraju tuširanja nekoliko sekundi pustiti vruću vodu koliko možete izdržati, zatim provedite nekoliko sekundi pod hladnom vodom. Ponoviti 3 x i završiti sa hladnim tuširanjem. Ne preporuča se srčanim bolesnicima. Izvrsno za celulit i dobro kao limfna drenaža i njega za ostale organe. Četkati svaki dan barem 10 minuta. Četka mora biti grublja i isključivo biljnog porijekla, a vrlo dobri rezultati za celulit vidljivi su već nakon par mjeseci.

cetka-za-tusiranje11

Suho četkanje kože vrlo dobro se uklapa u tretman detoksikacije usne šupljine i uz napitak  sa psyllium prahom bilo bi preporučljivo taj postupak učiniti kao jednu cjelinu.

4. Na kraju postupka nagradite svoje tijelo detoks napitkom: u blenderu izmiksajte nekoliko listova zelenog povrća (blitva ili špinat, rikola, salata, stabljiku celera,peršina, zelje,bosiljak, komadić svježe kurkume ili đumbira,čičoke, par kapi limuna, pržene lanene sjemenke i jabuka) i 1 1/2 dcl vode.

5. Izuzetno je važno pravilno disanje! To je najbolji način detoksikacije našeg tijela. 70% toksina izbacujemo disanjem, a više od 90% ljudi ne diše dobro ili diše površinski! S dolaskom proljeća posebno je važno ovladati kvalitetnim disanjem. Iako disanje nije univerzalni lijek, iznimno je djelotvorno kao pomoć tjelesnoj sposobnosti ozdravljenja.


Uz zdravu i uravnotežnu prehranu ja sam primjer kako se dobro osjećati, kako  bez gladovanja skinuti višak kilograma, kako na taj način držati pod kontrolom zdravstvene probleme. Detoksikacija vraća koncentraciju, energiju i pozitivan stav, čisti naš hram - tijelo kako bi nam bolje i dulje služilo.

Maja, 14.01.2015.

*******************************************

maca202720cultivo20raiz202020cosechada MACA (maka,macha)

Maka, neugledna biljka slična rotkvi koju su Inke vrednovali više od zlata. Porijeklom je iz područja Anda, odnosno Bolivije i Perua i raste na visini 2400 -4400 metara. Inke su je koristile ne samo za prehranu već i u tradicionalnoj herbalnoj medicini Perua kao “peruansko čudo”.Ostala je tajna za ostatak čovječanstva do 20. stoljeća kada je zaintrigirala naučnu i medicinsku javnost. Njena popularnost ubrzano raste, te se površine namijenjene uzgoju make u Peruu povećavaju svake godine, kako bi se zadovoljila rastuća potražnja. Izvrsna otpornost na niske temperature i visoka UV otpornost omogućili su maki da uspjeva u surovim uvjetima. Bila je važan sastojak prehrane ljudi u to doba jer posjeduje daleko veće nutricionističke vrijednosti u odnosu na druge proizvode.

Suvremena nauka kaže da je maca adaptogen, neka vrsta “inteligentne” biljke koja je idealna za uspostavu idealnog funkcioniranja čitavog organizma, a adaptogeni su izrazito korisna i zanimljiva grupa biljaka koja može imati mjesta u našem životu, posebno ako smo izloženi stresu i žurbi. Vrijeme adaptogena tek dolazi, oni spadaju u grupu ljekovitih supstanci koje nas štite. Tajna djelovanja mace krije se u brojnim djelatnim tvarima: masne kiseline, alkaloidi, tanin, sterol i glukozinolat, koji su posebno odgovorni za utjecaj na plodnost i libido. Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1,B2B12 i C, ugljikohidrate, bjelačnevine, vlakna,  fruktozu, škrob, natrij, kalij, kalcij, bakar, cink,željezo, mangan,silicij i magnezij.

Redovito unošenje praha korijena mace ženama pomaže kod održavanja hormonalne ravnoteže, problema s neplodnošću, ublažava simptome menopauze, problema s menstruacijom i PMS. Kod muškaraca ima pozitivne učinke na probleme s plodnošću. Prema studiji Peruanskog sveučilišta Cayetano Heredia, potvrđeno je da maca povoljno utjeće na proizvodnju spermija, te povećava njihov volumen. S obzirom da povećava libido mnogi ga nazivaju “prirodnom viagrom”.

Pozitivno utjeće na zdravlje srca i krvnih žila, kosti i zuba, pamćenje i koncentraciju.

Minimalna doza je jedna ravna čajna žličica = 2-5 grama. Osnovno pravilo za korištenje make je redovita upotreba, ali slušajte svoj organizam, možda će Vam biti dovoljno i svaki drugi dan. Sve je individualno i uz savjetovanje liječnika ili farmacuta. Može se mješati sa sokom, jogurtom, mlijekom ili posuti po hrani za vrijeme obroka kad ju je najbolje uzimati. Apsolutno je neškodljiv preparat.

incawithmaca1

Neophodno je nekoliko čimbenika kada se opredjelite za maku, kao što su:

* maka mora podjedovati certifikat da je 100% organski proizvod i da nije korišten bilo kakav drugi dodatak;

* da je maka izvorna biljka iz Perua, koja raste samo na visoravnima paruanskih Anda.

Za nekoga će možda imati gorak okus, prijedlog: preporuča se u BIO ljekarni nabaviti kapsule od celuloze, napuniti ih prahom i popiti sa vodom i medom.

Maja,08.2.2015.

***************************************************************************

vrkuta20-20zenski20saveznik2021_20stoljecazdravlje-by-maya1

V R K U T A

- gospin plašt, zečja šapa, rosnica , božja plahtica …..

“ženin najbolji prijatelj”, “vilinska čarolija u ženskoj travi”, zaboravljena , ponovo uskrsnula, biljka koju je priznala službena medicina. .Vrkuta se prvi puta spominje u pučkoj medicini kod starih Germana 1485. godine kao veoma cijenjena ljekovita biljka, koja je posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Davni narodi vjerovali su da je ova biljka najljekovitija kada se bere noću, kad je Mjesec u posljednoj četvrti. Kapi rose s njenih listova bili su dio mnogih čarobnih napitaka. Rosu nakupljenu u listovima  vrkute skupljali su i srednjovjekovni alkemičari. Nazivali su je “nebeskom rosom”. Danas se više ne treba povoditi za praznovjerjem starih naroda, ali svakako im treba zahvaliti na saznanjima pri liječenju rosnicom.

Poznati švicarski travar J.Kunzle tvrdio je da se više od  30% ginekoloških operacija može spriječiti dužom upotrebom čaja od vrkute, a japanski znanstvenici otkrili su da agrimonin, tvar sadržana u vrkuti, zaustavlja rast raka dojke.

Odličan je regulator hormona, dovodi do urednijih mjesečnica, učinkovita kod policističnih jajnika, pomaže kod PMS i menopauze, neplodnosti, djeluje protiv mioma, cista i endometrioze. Vrkuta u kombinaciji sa rusomačom daje pripravak protiv svih ženskih bolesti. Tamponi natopljeni tinkturom vrkute koriste se poput vaginaleta kod infekcija i gljivica, izvanredan pripravak protiv oboljenja kojima je uzrok humani papilon virus (HPV).

Č a j n a  m j e š a v i n a za kupku:                                                                                                                                                               vrkuta, hrastova kora, poljska preslica i zobena slama i to količinu od 50-60 gr. sasvim kratko prokuhati u 5 lit.vode i ostaviti stajati 10 min., procijediti i uliti u sjedeću toplu kupku. Nakon toga leći u toplu postelju. S ovim pripravkom lijeće se i rane, čirevi, reuma.

Č a j :

usitnjenu 1 čajnu žlicu vrkute preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 5 -10 min. i nakon toga se pije nezaslađena i u gutljajima (1-2 šalice dnevno). Nakon 40-te godine čaj uzimati  10 dana u mjesecu. Ima gorak okus, ali moćno  a n t i u p a l n o  i  a n t i b a k t e r i j s k o djelovanje.

vrkuta-caj3

Može se kombinirati sa rusomačom, maruljom, konopljikom, stolisnikom i petoprstom. Grgljanjem pomažemo kod problema sa upaljenim ždrijelom i grlom, za ispiranje upaljenih očiju.

Oprez - osobama koje boluju od žučnih problema, problema s jetrom ili želucem, trudnicama i dojiljama, te osobama koje uzimaju lijekove za zgrušavanje krvi.

Maja  02.03.2015.

********************************************************

0d0c19531d6e29f793ed165732978408_xl1 KONOPLJA (industrijska) - Sativa cannabis

Jedna od prvih pripitomljenih kultura u povijesti čovječanstva preko 12.000 godina od drevnih civilizacija do danas.

Kroz povijest bila je sveprisutna u mnogim industrijama, ali raznim tehnologijama (plastika, umjetni materijali …) konoplja je bila potisnuta s tržišta te postala “zaboravljena” biljka. Pogotovo kada je njena daljnja rođakinja Indijska konoplja postala protuzakonita (droga). Između čovjeka i prirode postavljena je fiktivna zabrana ograničenja - slovom na papiru. Unatoč toga što je industrijska konoplja biljka koja može zadovoljiti SVE ljudske potrebe, završila je na listi opojnih droga.

Ljudi su izgubili kontakt s prirodom. Laži, manipulacije, obmane i zavjere postale su dio naših života, tako da je teško razabrati koja je znanstvena, materijalistička ili medicinska paradigma točna. Razvojem globalnog trenda zdravog življenja i povratku prirodi, interes za industrijskom konopljom raste.

KONOPLJA - ZABORAVLJENA BILJKA BUDUĆNOSTI

i temelj ekonomije i zdravstva. To  su vrlo brzo shvatile zemlje u našem okruženju (Francuska,Mađarska,Rumunjska, Slovenija….). U Republiku Hrvatsku vratila se na “mala vrata” 2012. godine kada je ponovo dopuštena sadnja industrijske konoplje pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede. Ali koristiti se može samo zrno, a sve ostalo (stabljika)  mora se baciti (zakopati ili zaorati)!. A iskoristivost upravo stabljike je za proizvodnju 25.000 artikala!?.

Naučno je dokazan visoki potencijal iskoristivosti industr.konoplje (prehrambena industrija, medicinska, građevinska,tekstilna, automobilska, kozmetička  i td.).

Zakon o suzbijanju zlouporabe droga u RH konačno je dekriminalizirao uzgoj industrijske konoplje po kojoj smo u bivšoj državi bili 5. najveći izvoznik u svijetu! RH bi trebala potpuno legalizirati industr. konoplju kako bi oživila gospodarstvo i ekonomiju, smanjila stopu malignih i ostalih bolesti,  kako bi se omogućio slobodan izbor liječenja te oboljeli ne bi ulazili u sukob sa zakonom.

U RH konoplja se koristi isključivo za proizvodnju proteina, ulja i nešto brašna koje se inače  u v o z i po skupljoj cijeni. Poznato je da je kruh od brašna konoplje u Sloveniji, Njemačkoj i drugdje - specijalitet.

Europska unija otvorena je čak i za medicinsku konoplju, koja se uzgaja u strogo kontroliranim uvjetima. Uskoro (jesen 2015.g.) u RH će biti dozvoljena upotreba biljnih pripravaka na bazi konoplje u medicinske svrhe, uz liječnički recept. Dok se kod nas ne stvore uvjeti , pripravci će se uvoziti !? .  Pozitivnih pomaka ima, ali to nije dovoljno. Mogućnosti su široke, samo im treba otvoriti vrata. Nadasve treba olakšati patnje ljudi koji boluju od AIDS, multiple skleroze, dječjijeg epileptičnog sindroma, Alzheimerove i Parkinsonove bolest, gdje pokazuje svoj puni potencijal!.

upotreba-i-vrste-konoplje

Konoplja je bila biljka naših djedova i baka. Koristili su samo stabljiku da bi od nje dobili tkaninu, a sada je zakonom zabranjena prerada stabljike!.

Međutim, priča o industrijskoj konoplji će se sigurno nastaviti razvijati kada se dopusti prerada stabljike, istu onu koju su mlatile naše prabake i pradjedovi.

Otvaraju se nove mogućnosti zarade i upotrebe industrijske konoplje naročito u ljekovite svrhe, prehrambene navike, kozmetici ….  .

KONOPLJINO ULJE - je najbolji” čistač” organizma. Zbog svog specifičnog sastava i visoke koncentracije prirodnih antioksidansa, nezasićenih masnih kiselina, vitamina i raznih drugih značajnih sastojaka ima izrazito povoljan učinak na zdravlje organizma kad se uzima kroz hranu. To je jedino biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Radi se o esencijalnim masnim kiselinama koje čovjek ne može sam proizvesti i s toga ih je važno unositi u svakodnevnoj prehrani (  hladno prešano, organski uzgojeno, koristi se i za masaže)!, a bitne su za rad krvožilnog sustava, srca i mozga. Ta vrsta ulja ne sadrži THC, odnosno njegov udio u okviru je zdravstveno prihvatljivog (između 2-3,9 ppm). Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je 3:1, što čini pravu mjeru dobrog zdravlja. Zahvaljujući lošim prehrambenim navikama kod većine ljudi je 15:1 do čak 25:1!.

ULJE ZAJEDNO S PROTEINSKIM PRIPRAVKOM  KORISTI KOD : reguliranja tjelesne težine, izbacuje iz tijela suvišnu vodu, čisti stjenke arterija, snižava kolesterol do 65%, regulira rad jetre i gušterače, razbija bubrežne i žučne kamence, učinkovito kod gastritisa, raumatoidnog artritisa, liječenja hemeroida, blagotovrno djeluje na kožu - akne-ekscemi-psorijaza- kosu-nokte, jača koncentraciju i pamćenje , djeluje antimikrobno i protuupalno …   .

konoplja

Kod nanošenja na tijelo u sklopu masaže sam postupak je potpuno isti kao i kod drugih masaža, samo što je u tom slučaju medij za masažu hladno prešano konopljino ulje koje se prilikom masaže utrljavanjem unosi u naš organizam, odnosno hrani i samu kožu. Ulje za masažu ne sadrži zabranjen THC. Zato je bitno ulje nabavljati kod hrvatskih proizvođača  i organski uzgojeno.

neimenovano Mike Adams/ Natural News :

Hrana je danas dizajnirana tako da ubija, a ne da nas hrani!. Na temelju onoga što sam vidio putem atomske spektroskopije i analize svih tvari koje ljudi konzumiraju na dnevnoj bazi, moram poručiti u grubo da je stanje zaista alarmantno.

Hrana se danas koristi kao oružje protiv čovječanstva. To je vrlo podmuklo i tihi rat protiv čovječnosti, vrlo dobro zakamufliran, a posljedice su strašne. Hrana koju jedemo mijenja ljudsko biće, a samim time i stvarnost koju živimo…..  .

SAVJET: ako želite biti u dobroj formi  i koristiti konopljino ulje dovoljna je 1 žličica dnevno, a kod akutnih i težih kroničnih oboljenja 1-3 žličice dnevno. Konopljino ulje je i pravi gurmanski izazov: izvrstan je u salatama, obrocima s rižom i drugim žitaricama, te uz  brašno u slasticama.

Prisjetimo se još jednom da se je priroda pobrinula za apsolutno sve kroz stvaranje ljekovitih elemenata u pojedinim biljkama i da sve što će se dalje događati vezano uz konoplju(i druge biljke) kontroliranim postupcima će pomoći ili izliječiti mnoge bolesti današnjice.

Zato slijedećim  fotografijama u prilogu našeg Zdravog kutka želimo da se u budućnosti naša domovina prezentira na način kako ga ja vidim.

hrtray

trava-890x395

Ugodan godišnji odmor  svim posjetiteljima ovih stranica želi

Maja, kolovoz 2015.

************************************************************************************

kava-i-mjesavine-kave-22

ŠTO SU PILI NAŠI STARI ?

KAVA se u Hrvatskoj nikad nije pila dok nije gotovo nasilno i propagandno uvedena prije nekoliko desetaka godina. Hrvati su velike kavopije, ali su se danas toliko odmaknuli i od kave da nerijetko ljudi umjesto zdravlja ispijaju velike količine i n s t a n t  otrova i p r a h o v a koji su sve ne samo ono što je priroda dala čovjeku.

U instant napitcima najmanje je zastupljena upravo prava kava. U njima ima i do 60% šećera, koristi se kava lošije kvalitete, nalazi se glukozni sirup, grozomorni E-aditivi i umjetne arome ( istraživanje njemačkog Stifting Warentest-a). Zaboravili smo na recepture naših predaka i utopili se na svjetskoj tržišnoj utakmici, gdje veliki lanci plasiraju svoja zvučna imena, a toliko toga imamo pokazati i ponuditi. Zato recimo kavi

kofein-i-zachatie1Kofein iz kave neupitno utječe na opterećenje  srca i krvnih žila zbog stežućeg konstrikcijskog djelovanja, remeti prirodan ciklus budnosti i spavanja, u većim dozama izaziva drhtanje ruku, nervozu, izvlači kalij i željezo iz organizma. Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave više ne može “probuditi”. Kako je kofein i jak diuretik, izvlači vodu iz tijela ( sjetite se uz kavu piti vodu!). Kavu  Međunarodni olimpijski odbor tretira kao uvjetnu drogu tj. doping!. Kava  prikriva umor. Ona blokira centar za umor (Dr. E.Smith).

639418456648190fa3983d4a9631bebd1

Stoga obrišimo prašinu i iskoristimo naslijeđe koje su nam ostavili naši stari -  ispijanja kavovine. Vrijedno je podsjetiti kavopije na dobru staru cikoriju koja strpljivo čeka da nas vrati u vremena kada je zdravlje bilo svakodnevno, a ne luksuz koji se teško nalazi.wurzel

CICHORIUM INTYBUS  -  biljka koja je na račun kave bačena u totalni zaborav, ima okus kave, ne sadrži kofein. Kavovina od cikorije izuzetno je zdrav napitak i nevjerojatno zdrava navika pijenja. Zbog ljekovitosti koju ova biljka sadrži obnavlja se krv, potiče rad jetre i žučnog mjehura, pospješuje probavu, pokreče rad organizma i odlično je sredstvo za detoksikaciju čime neposredno djeluje i na mršavljenje. Cikorija sadrži i do 20% inulina što ovu biljku čini pogodnom i za prehranu dijabetičara, jer ne utječe na porast šećera u krvi. Inulin iz cikorije djeluje i probiotički, a probiotici su tvari koje potiču rast “prijateljskih” bakterija u crijevima, a to djeluje korisno i na probavu i funkcioniranje cjelokupnog organizma, potiče rad metabolizma  - dok ga današnja kava  znatno usporava.

Stoga je cikorija znatno zdraviji odabir za svakodnevni jutarnji napitak. Prepuna je vlakana pa je stoga dobar borac protiv kiselosti organizma, odnosno stanja koje je plodno tlo za razvijanje mnogih pa i malignih bolesti. Pomaže u liječenju ovisnosti od kofeina!.

Za kavovinu se upotrebljava korijen biljke, koji je najkvalitetniji kada se vadi u jesen, zatim suši, melje i od njega se radi napitak. Jeste li znali da je davne 1827. godine poduzetnik J.H.Franck bio prvi koji je uspio cikoriju preraditi u kavovinui time započeo tu tradiciju. Njega je frustrirala skupoća egzotične kave pa je dugo eksperimentirao i kombinirao različite sastojke dok napokon nije dobio taj okus koji je vjerno mogao zamijeniti kavu i biti dostupan svakome. Zvala se ” sirotinjska kava” ili Franckova Cigura.

img_166920copy

Roditelji su nekad i djeci davali kavovinu s mlijekom . Bio je to nezamjenjiv jutarnji napitak koji su djeca voljela, kao što danas vole kakao.

Za Vaš jutarnji užitak preporučam različitu vrstu kavovine koju i danas još uvijek vjerno od 1827. godine proizvodi Franck :

DIVKA, KNEIPP, SEKA, BIANKA.  Miješanjem plemenite cikorije sa ječmom, smokvom, sladom i raži dobiju se napitci izuzetne kvalitete i vrlo prihvatljive cijene!

POŽELITE SI  DOBRO JUTRO I  NAGRADITE SVOJE TIJELO KAVOVINOM KAKO BI VAM RADNI DAN ZAPOČEO ZDRAVO. ONOME TKO ZDRAVO ŽIVI NISU POTREBNI LAŽNI POTICAJI.

5acb3990-1e7f-46a9-93e3-e26726cb3a29kavovina_sekaostali_kavovine_divka_250g_product


kavovina-kneipp-250-g-franck_product_full

06840161

Maja,listopad 2015

**********************************************************************

ljekovito-bilje-kroz-povijestLjekovito bilje i začini uvijek su privlačili pažnju čovjeka, ono je dio kulturne povijesti čovječanstva. Upotreba u svrhu liječenja je stara koliko i samo čovječanstvo. Prvi pisani spomenici o upotrebi potiću sa istoka. Azija (centralna, istočna, sjeverna,južna) je kolijevka i “kraljica” začina.

Azijska kuhinja je bogatstvo mješavine ukusa, tradicije, religije, klime. Aziju treba doživjeti i osijetiti. Začini osim što nam pružaju nevjerojatno dobre okuse, korisni su za zdravlje. Dodavanjem tih začina u vlastitu prehranu možete spriječiti oboljevanje organizma. Jedan od najneuobičajenih , nepoznatih i značajnih  začina kod nas je i

bengalski papar BENGALSKI PAPAR - Pippali, longum

Duguljasti papar, koristi se kao dodatak mnogim ayurvedskim ljekovima za tretiranje mnogobrojnih zdravstvenih problema i kao začin. Porijeklom je iz Indije i Indonezije. Kao lijek koristi se samo u preporučenim dozama, ne smije se koristiti kroz duži period.

Smanjuje krvni tlak, štiti jetru, djeluje protiv nakupljanja plinova u probavnom sustavu, potiće i ubrzava uklanjanje bronhijalne sluzi iz dišnog sustava, analgetik je, detoksikant, zagrijava tijelo,učinkovit kod astme, bronhitisa, glavobolje, nesanice, učinkovit kod epilepsije, spriječava moždani udar, koristi se za rast kose …  .

Savjet:

*  Kašalj  - 10g đumbira , lišće bosijlka, duguljasti papar, 4-6 zrna kardamoma, sve samljeti u fini prah, pomiješati i uzimati s medom.

* Glavobolja - zagrijte prah dugoljastog papra i pomirišite ga (oprez).

* Nesanica - uzeti navečer 1 g praha dugoljastog papra s toplim mlijekom.

* Prehlada, grlobolja - 1 žličicu trikatu praha (đumbir,crni i dugi papar)  staviti u 1/2 litre zakipljene vode, kratko prokuhati. Zasladiti medom ili smeđim šećerom od trstike, piti vruće.

arthritis*  Reumatoidni artritis - pomiješati kurkumu i bengalski papar s malo toplog mlijeka (bademovo, sojino,kravlje).  Po mogućnosti popiti ujutro na tašte, nakon redovitog uzimanja dolazi do bitnog poboljšanja tegoba - provjereno! Može se dodati malo meda.

Ista mješavina  i vrijeme pijenja učinkovita kod epilepsije.

* Kao začin - dodaje se u juhe, umake, gulaše, variva, salate …..  .

Najzdraviji je kad ga kupujemo u zrnu , jer već prerađen industrijski gubi svoja svojstva.

Svaki pojedinac može svojom prehranom pozitivno ili negativno utjecati na svoje zdravlje. Dodavanjem nekih začina poboljšat ćete svoje zdravlje, a istovremeno uživat u boljem okusu i mirisu hrane.

ljekovito-bilje2Maja, ožujak 2016.


**********************************************************************